clock
30 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z prosciutto, kiełkami melona, grillowaną cukinią i orzechami włoskimi
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Party Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat PARTY

  • kilka plastrów prosciutto
  • 10 czarnych oliwek
  • garść kiełków melona
  • ½ garści orzechów włoskich
  • 4 plastry grillowanej cukinii
Sos winegret
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina cukru lub miodu
  • sól, pieprz

Dlaczego warto?

Sałatka z prosciutto, kiełkami melona, grillowaną cukinią i orzechami włoskimi to lekkie, zdrowe i pełne smaku danie. Grillowana cukinia, orzechy włoskie i kiełki melona świetnie komponują się z solonym prosciutto. Sos winegret idealnie dopełnia całość. Idealna na lunch lub jako przystawka na imprezę!

Przygotowanie: 


Na rozgrzanej i suchej patelni upraż orzechy. Po ich zdjęciu nalej odrobinę oliwy i grilluj podłużne plastry cukinii po 1-2 minuty z każdej strony, a następnie pokrój je na trzy kawałki. Na sałatę wyłóż prosciutto pokrojone w paski, dodaj cukinię i posiekane w krążki oliwki. Całość posyp orzechami i kiełkami melona. Do tej sałatki idealny będzie sos winegret. 

Smacznego!