clock
30 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem i czerwoną fasolą
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Weekend Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat WEEKEND

  • 1 filet z piersi z kurczaka 
  • 4 plastry boczku 
  • ½ szklanki czerwonej fasoli 
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu 
  • ¼ łyżeczki curry 
  • ½ małej czerwonej cebuli 
  • sól, pieprz
Dressing salsa - verde
  • 10 łyżek oliwy z oliwek 
  • po garści bazylii, natki pietruszki i mięty 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • kilka kaparów 
  • odrobina świeżej posiekanej papryczki chili 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie łyżka musztardy Dijon 

Dlaczego warto?

Ta sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem i czerwoną fasolą to doskonałe połączenie smaków! Grillowane mięso, chrupiący boczek i czerwona fasola w połączeniu z świeżą mieszanką sałat i pikantnym dressingiem salsa verde tworzą danie pełne aromatów. Idealna na lekki obiad lub jako pyszna przekąska na przyjęcia. 

Przygotowanie: 

Filet z piersi kurczaka umyj i zamarynuj w curry, kuminie, soli i pieprzu. Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek grilluj z obu stron. Boczek również grilluj, lecz bez marynowania. Oba składniki pokrojone w paski wyłóż na mieszankę sałat. Dodaj czerwoną fasolę oraz posiekaną w piórka cebulę. Opcjonalnie możesz dodać kukurydzę z puszki. 

Smacznego!