Dlaczego warto?
Sałatka z wędzonym łososiem, malinami i serem feta to doskonała propozycja na letni posiłek! Połączenie wędzonego łososia z owocową nutą malin, słonym serem feta i odrobiną cytryny tworzy smakowitą kompozycję, która jest zarówno lekka, jak i pełna wyrazistego smaku.
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C. Łososia umyj i osusz, dopraw solą, pieprzem i polej oliwą. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut. Sałatę wyłóż na talerz. Maliny delikatnie opłucz i osusz. Upieczonego łososia pokrój na kawałki. Na sałacie ułóż łososia i ser feta, a następnie polej oliwą doprawioną solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Połowę malin rozłóż na sałatce, a pozostałe zmiksuj i wymieszaj z octem balsamicznym. Sałatkę polej przygotowanym sosem.