clock
60 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z grillowanym kurczakiem, boczkiem i czerwoną fasolą
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Weekend Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat WEEKEND

  • 1 filet piersi z kurczaka
  • 4 plastry boczku
  • ½ szklanki czerwonej fasoli
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki curry
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
Dressing salsa - verde
  • 10 łyżek oliwy z oliwek 
  • po garści bazylii, natki pietruszki i mięty 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • kilka kaparów 
  • odrobina świeżej posiekanej papryczki chili 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie łyżka musztardy Dijon 

Dlaczego warto?

Brzmi jak świetna propozycja na sycącą sałatkę! Grillowany kurczak i chrupiący boczek to klasyczne połączenie, a czerwona fasola dodaje ciekawej tekstury i wartości odżywczych. Dressing salsa verde wnosi świeżość i lekko pikantny akcent. Idealna opcja na lunch lub kolację.

Przygotowanie

Filet z piersi kurczaka umyj i zamarynuj w curry, kuminie, soli i pieprzu. Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek grilluj z obu stron. Boczek również grilluj, lecz bez marynowania. Oba składniki pokrojone w paski wyłóż na mieszankę sałat Fit&Easy Weekend. Dodaj czerwoną fasolę oraz posiekaną w piórka cebulę. Opcjonalnie możesz dodać kukurydzę z puszki.

Smacznego!