clock
60 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z anchois, smażonymi kaparami i jajkiem na twardo
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Active Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat ACTIVE

  • 70 g filecików anchois
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 mała papryka
  • 15 czarnych oliwek
Sos winegret
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina cukru lub miodu
  • sól, pieprz

Dlaczego warto?

Ta sałatka z anchois, smażonymi kaparami i jajkiem na twardo to doskonała propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Smażone kapary dodają chrupiącej tekstury, a połączenie anchois, jajek i oliwek sprawia, że danie jest pełne wyrazistego charakteru. W połączeniu z lekkim sosem winegret z czosnkiem, sałatka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia!

Przygotowanie


Kapary odsącz z zalewy słoikowej (aby zmniejszyć intensywność ich smaku potrzymaj je w zimnej wodzie przez 30 minut). Na patelni rozgrzej około 2 cm warstwę oleju rzepakowego do temp. 180 stopni C. Smaż kapary przez 2 minuty, po tym czasie powinny być rumiane. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Ostudź. Do naczynia wyłóż mieszankę sałat, dodaj fileciki anchois, ćwiartki lub ósemki jajek, oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość posyp kaparami. Świetnie sprawdzi się tutaj sos winegret z nieco większą ilością czosnku.

Smacznego!