Dlaczego warto?
Ta sałatka z anchois, smażonymi kaparami i jajkiem na twardo to doskonała propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Smażone kapary dodają chrupiącej tekstury, a połączenie anchois, jajek i oliwek sprawia, że danie jest pełne wyrazistego charakteru. W połączeniu z lekkim sosem winegret z czosnkiem, sałatka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Przygotowanie
Kapary odsącz z zalewy słoikowej (aby zmniejszyć intensywność ich smaku potrzymaj je w zimnej wodzie przez 30 minut). Na patelni rozgrzej około 2 cm warstwę oleju rzepakowego do temp. 180 stopni C. Smaż kapary przez 2 minuty, po tym czasie powinny być rumiane. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Ostudź. Do naczynia wyłóż mieszankę sałat, dodaj fileciki anchois, ćwiartki lub ósemki jajek, oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość posyp kaparami. Świetnie sprawdzi się tutaj sos winegret z nieco większą ilością czosnku.