clock
45 minut
Liczba porcji: 3
Muffiny szpinakowe
  • 1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy 

    Fit&Easy Szpinak

  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie (100g) sera pleśniowego  
  • ok. 200 g sera feta 
  • sól, pieprz do smaku

Dlaczego warto?

Muffiny szpinakowe z serem pleśniowym i fetą to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków! Soczysty szpinak dodaje im wilgotności, a sery pleśniowe wnoszą wyjątkowy, wyrazisty smak. Dzięki dodaniu masła i jajek muffiny będą puszyste i delikatne. Idealne na śniadanie, przekąskę lub na lekką kolację. Ciepłe, prosto z piekarnika, smakują wyśmienicie!

Przygotowanie: 

Masło rozpuść na wolnym ogniu i ostudź. Szpinak duś na maśle, aż odparuje z niego woda. Ser pleśniowy oraz ser feta pokrój w kostkę. W osobnych miskach połącz składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz) oraz mokre (mleko, jajka, masło). Następnie wymieszaj je razem, dodając sery i szpinak. Masę przełóż do papierowych papilotek lub silikonowych foremek na muffinki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C.  Najlepiej smakują na ciepło. 

Smacznego!