Dlaczego warto?
Muffiny szpinakowe z serem pleśniowym i fetą to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków! Soczysty szpinak dodaje im wilgotności, a sery pleśniowe wnoszą wyjątkowy, wyrazisty smak. Dzięki dodaniu masła i jajek muffiny będą puszyste i delikatne. Idealne na śniadanie, przekąskę lub na lekką kolację. Ciepłe, prosto z piekarnika, smakują wyśmienicie!
Przygotowanie:
Masło rozpuść na wolnym ogniu i ostudź. Szpinak duś na maśle, aż odparuje z niego woda. Ser pleśniowy oraz ser feta pokrój w kostkę. W osobnych miskach połącz składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz) oraz mokre (mleko, jajka, masło). Następnie wymieszaj je razem, dodając sery i szpinak. Masę przełóż do papierowych papilotek lub silikonowych foremek na muffinki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej smakują na ciepło.