clock
30 minut
Liczba porcji: 2
Roladki z cukinii
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Weekend Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat WEEKEND

  • 1 cukinia 
  • 1 słoik suszonych pomidorów  w oleju 
  • 1 ogórek 
  • 50 g ziaren słonecznika i dyni 
  • 1 czerwona cebula 
  • 200 ml jogurtu 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka goździków 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne 
Dressing
  • 2/3 szklanki jogurtu 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz 
  • ewentualnie łyżka posiekanej natki pietruszki 

Dlaczego warto?

Roladki z cukinii to świetny sposób na lekką, pełną smaku przekąskę, idealną na letnie dni lub jako dodatek do głównego dania. Cukinia, grillowana na patelni, doskonale komponuje się z orzeźwiającymi warzywami, a sos jogurtowy z natką pietruszki nadaje całości świeżości.

Przygotowanie

Cukinie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, następnie lekko grilluj (np. na patelni do grillowania). Na przestygniętych plastrach cukinii ułóż listki roszponki Fit&Easy i pokrojone w paski: pomidory z zalewy, ogórka, czerwoną cebulę. Zawiń w roladki i spinaj  wykałaczką. Roladki serwuj na pozostałej sałacie, posyp ziarnami i podaj z sosem. 

Smacznego!