Pionierska sałatka

pionierska-salatka
Kiedy Twoja lodówka świeci już kompletnymi pustkami, a jedynym warzywem jest sałata to nie załamuj się – mamy dla Ciebie prosty przepis. Nie sposób tego zepsuć, więc nazwaliśmy tą sałatkę „pionierską”, bo nawet największy laik kulinarny nie może jej zepsuć. A dla osób bardziej zaawansowanych w sałatkowych eksperymentach może stanowić bazę do poszukiwań indywidualnego smaku. Tak więc kombinuj ... nie tylko dziewczyno.

Przygotowanie:
Sałatę wysyp do półmiska. Przygotuj sos: do oliwy dodaj sok z cytryny, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni – uważaj aby ich nie przypalić. Możesz wrzucić więcej nasion niż jest w przepisie – gwarantuję, że połowę zjesz zanim trafi do sałatki. Sosem polej sałatę, dodaj uprażone i wystudzone nasiona słonecznika oraz posiekany szczypiorek. Dla bardziej zaawansowanych proponuję wzbogacić sałatkę surowymi pieczarkami – w tym celu potrzebujemy ok. 10 dag umytych, pokrojonych w plastry pieczarek i dodajemy je do sałaty jeszcze przed polaniem sosem, a na koniec wsypujemy pestki słonecznika oraz  szczypiorek.

 

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active

4 łyżki  nasion słonecznika
10 łyżek Oliwy Extra Virgin Borges
1/2 cytryny
1 pęczek szczypiorku
Szczypta soli, pieprzu