clock
60 minut
Liczba porcji: 3
Pierogi z jarmużem
  • 1 opakowanie jarmużu Fit&Easy

    Fit&Easy Jarmuż

  • 400 ml maślanki 
  • 40 dkg mąki 
  • 150 g sera białego 
  • 2 garści jarmużu 
  • 1 cebula średnia 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki czarnuszki 
  • sól, pieprz do smaku  
  • 2 łyżki masła do roztopienia 

Dlaczego warto?

Te pierogi z jarmużem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Dzięki połączeniu maślanki w cieście, delikatnego sera białego i lekko gorzkiego jarmużu, danie zyskuje głęboki, wyważony smak. Podane z roztopionym masłem i czarnuszką, stanowią idealną propozycję na pyszny obiad lub kolację. 

Przygotowanie: 

Przesyp mąkę do miski, dodaj maślankę i wymieszaj, aż powstanie ciasto. Zagnieć je i odstaw na bok. Jarmuż przelej wrzątkiem, odsącz na sitku, a następnie drobno posiekaj. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia, dodaj jarmuż, wymieszaj i duś przez chwilę. Przełóż lekko wystudzony jarmuż z cebulą i czosnkiem do miski, dodaj biały ser, czarnuszkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż około łyżeczki farszu. Zwilż brzegi ciasta wodą i sklej pierogi. Gotowe odkładaj na deskę posypaną mąką. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Wrzucaj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze minutę, a następnie wyjmij. Na patelni rozpuść masło, polej nim pierogi, posyp czarnuszką i udekoruj listkami jarmużu. 

Smacznego!