Zielona bagietka

zielona-bagietka
Przygotowanie takiej kanapki jest dziecinnie proste. I co najfajniejsze - składniki są dostępne przez cały rok, więc można ją serwować kiedy tylko przyjdzie nam ochota.

Sałata z figami

salata-z-figami
Jesienią, gdy jest sezon na świeże figi, można wykorzystać je do urozmaicenia swojego menu. Takie dania będą bardziej wykwintne i trochę kosztowniejsze, ale przecież zawsze znajdzie się okazja by je zaserwować. Poza tym warto pamiętać, że świeże figi są bogate w sole mineralne i zawierają m.in. potas, wapń, magnez oraz fosfor. Oczywiście poza sezonem też można przygotować taką sałatkę, ale już z suszonych owoców.

Sałatka z szynką parmeńską

salatka-z-szynka-parmenska
Ciekawym składnikiem tej sałatki jest uprażony korzeń pietruszki. Można przygotować jego większą ilość, by mieć zapas i móc chrupać jak chipsy. Samo zdrowie!