Jak ozdrowić dania z makaronem?
Makaron lubi sos – ten fakt każdy z nas potwierdzi. Czy pomidorowy, carbonara czy aglio olio. Wszystko świetnie pasuje… Jedyny szkopuł, że w takim daniu brakuje warzyw. Dlatego też dla wielbicieli dań z kluchami, jest rozwiązanie. Sosy pesto, które możemy przygotować z wielu warzyw – oto recepta na zdrowe danie z makaronem.
Trochę historii
Pesto, to aromatyczny sos, przygotowywany we Włoszech od setek lat. Jego głównym składnikiem jest bazylia. Liście bazylii są ucierane w kamiennym moździerzu, z dodatkiem czosnku, oliwy, orzeszków pinii i twardego włoskiego sera (np. parmezanu). Powstaje aromatyczny zielony eliksir, który w połączeniu z makaronem zapewnia naszym kubkom smakowym błogą ucztę.
Nowoczesne sosy a’la pesto
W dzisiejszych czasach, dysponując po prostu blenderem, możemy pokusić się o przygotowanie sosów, na bazie różnych ziół i warzyw. Asortyment warzyw, które nadają się do przygotowania sosu a’la pesto jest bardzo dużo. Do tego celu możemy zastosować: natkę pietruszki, szpinak, rukolę, jarmuż, brokuł, kalafior a nawet buraki czy marchew. Wszystko zależy od naszej inwencji i poznania kilku zasad, których należy się trzymać.
- Warzywa, liściaste, typu szpinak, rukola, natka pietruszki, jarmuż miksujemy na surowo
- Warzywa twarde, takie jak brokuł, kalafior, burak należy ugotować do miękkości
- Warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę, seler można ugotować w wodzie, lub pokrojone w kostkę podsmażyć na oliwie przez 10 minut z dodatkiem wody.
- Obowiązkowym dodatkiem do sosów typu pesto jest oliwa lub inny olej tłoczony na zimno, który aktualnie mamy w domu (rzepakowy, z pestek dyni, orzechowy, lniany, z wiesiołka).
- Nieodzownym dodatkiem sosów jest również czosnek, który dodajemy wyciśnięty na zimno do blednera lub podsmażony na oleju.
- Warto także wzbogacić sos w ulubione orzechy – nerkowca, włoskie, pinii, etc. W zależności od mocy blendera, niektóre twardsze odmiany orzechów należy namoczyć na ok. 1 godzinę przez miksowaniem.
- Aby rozrzedzić sos i nadać mu ciekawej owocowej nuty, można dodać sok z pomarańczy, sok ananasowy, a nawet z granatu. Ten ostatni świetnie będzie komponował się z pesto buraczanym (zarówno kolorem jak i smakiem).
- W tradycyjnym sosie pesto używamy parmezanu. W wariacjach warzywnych, ser nie jest elementem niezbędnym. Jednakże jeśli chcemy zaostrzyć smak, możemy dodać ser do miksowania lub posypać nim gotowe danie. Poza parmezanem nadają się do tego celu również inne sery: twarde kozie, feta, bryndza.
- Na końcu produkcji sosu pesto, nie należy zapominać o przyprawach: pieprz, sól, papryczka chili, gałka muszkatołowa, miód, imbir to tylko kilka możliwości.
Poniżej przedstawiamy propozycję sosu na bazie marchwi i imbiru. Idealne rozgrzewające danie na ciepły lunch czy kolację.
Sos marchewkowo – imbirowy
Składniki:
- 3 marchewki
- Olej rzepakowy ¼ szklanki
- Orzechy pinii 30 g
- Korzeń imbiru 1 cm
- Papryczka chili kawałek 1 cm (bez pestek)
- Czosnek 1 ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz, cynamon, ew. miód i sok z cytryny
- Ew. bryndza 40 g
Sposób przygotowania:
Marchewki pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku. Podlać wodą i dusić ok. 10 minut bez przykrycia tak aby woda odparowała a marchew była miękka. Następnie przełożyć marchewki do blendera, dodać starty imbir i posiekaną papryczkę chili. Zacząć miksować powoli wlewając olej. Na końcu doprawić solą, pieprzem i cynamonem ew. sokiem z cytryny i miodem. Podawać z makaronem żytnim lub gryczanym i pokruszonym serem.