Żywienie dzieci na wakacjach
Wakacje to czas beztroski, relaksu i zabawy. Dużo dni spędzamy na wyjazdach, stąd mamy pewne trudności, aby żywienie biegło tym samym rytmem, jaki mamy w domu. Co w wakacje możemy sobie odpuścić, a czego warto przypilnować, aby nasze dziecko otrzymywało dobrze zbilansowaną dietę, żeby w tym intensywnym czasie nie zabrakło mu wartościowego białka, witamin i składników mineralnych?
Poniżej przedstawimy kilka wskazówek, jak można zaplanować wakacyjny jadłospis.
- Dbajmy o nawodnienie – zapewniajmy dziecku stały dostęp do wody. Starajmy się, aby w diecie dziecka nie przeważały soki i napoje, gdyż wówczas nasza pociecha może nie odczuwać głodu na konkretne posiłki. Należy tego przypilnować zwłaszcza u niejadków.
- Przypilnujmy, aby nasza pociecha w ciągu dnia zjadła minimum trzy produkty zawierające białko zwierzęce: szklankę mleka, małe opakowanie jogurtu (naturalnego), twarożek (np. w naleśniku), 1 jajko (na twardo, miękko, w postaci omleta), rybę, mięso w postaci pulpeta, gulaszu czy mięso z grilla.
- Zadbajmy o minimum dwie porcje warzyw w ciągu dnia, np. w postaci zupy, kawałka warzywa do śniadania (pomidor, papryka, ogórek), marchewki do pochrupania między posiłkami. Można również posiłkować się gotowymi mieszankami sałat, na bazie których można przygotować na szybko sałatkę grecką na kolacje lub sałatę z sosem winegret na obiad. Plusem gotowych mieszanek jest to, że są umyte, dlatego nawet w spartańskich warunkach jesteśmy w stanie łatwo je przygotować w każdych warunkach.
- Owoce – minimum jedna porcja w ciągu dnia. Latem nie powinniśmy mieć problemu z owocami, gdyż ich wybór jest ogromny. Zadbajmy jednak o różnorodność kolorów. Jedzmy owoce fioletowe (jagody, borówki, jeżyny), pomarańczowe (morele, nektarynki, brzoskwinie), czerwone (truskawki, maliny, czereśnie), białe (jabłka, gruszki, banany). Pamiętajmy, że im większa różnorodność w kolorach tym nasza dieta będzie bogatsza w różne witaminy i inne ważne składniki.
- Produkty bogate w węglowodany złożone takie jak pieczywo, płatki (owsiane, jęczmienne, żytnie), makarony, ryż, kasze, mąka – zadbajmy, aby pojawiły się w minimum dwóch posiłkach w ciągu dnia, np. na śniadanie dziecko zje kanapki z pieczywa razowego, a na obiad ryż w zupie pomidorowej.
- Dbajmy o dobre tłuszcze w diecie wakacyjnej. Często mamy z tym problem i jedyne tłuszcze jakie dzieci spożywają, to te ukryte w smażonych potrawach i produktach cukierniczych. Tym czasem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczy spożywanych na zimno, np. masło do kanapki, olej/oliwa do sałatki. Można również posiłkować się zdrowymi tłuszczowymi przekąskami: pestkami dyni, słonecznika, orzechami.
- Uważajmy na produkty typu: smażone potrawy (frytki, hamburgery, kotlety), słodkie przekąski (drożdżówki, ciasteczka, lody, herbatniki), słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) oraz słodkie napoje (gazowane, owocowe, kolorowe lemoniady). Są to produkty, które poza energią, nie dostarczą nic cennego twojemu dziecku.
- Zdrowe produkty, które możemy zabrać ze sobą w podróż autem, na plażę, na wycieczkę pieszą, rowerową to np.: owoce, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, suszone kabanosy, jajko na twardo, pieczywo, ziarna słonecznika, pestki dyni, marchewkę, ogórka pokrojone w słupki, małe pomidorki typu cherry.
Pomiędzy wakacyjnymi atrakcjami pamiętajmy cały czas o zdrowym żywieniu. Jest to bardzo ważne dla dziecka, aby rozwijało się prawidłowo, było spokojne i wypoczęte. Nie zapominajmy jednak, że od czasu do czasu pyszne lody czy pachnące gofry też mogą się pojawiać w jadłospisie naszych pociech.