Niedobory żelaza a dieta
W obliczu ciągłych diet odchudzających czy restrykcyjnych detoksów coraz częściej spotyka się osoby z niedoborami żelaza we krwi goniącymi za wymarzoną, często zbyt szczupłą, sylwetką. Najczęściej są to kobiety, które wraz z cyklem miesiączkowym mogą dodatkowo tracić spora ilość krwi, a przez to właśnie niedoborowe żelazo. Jak sobie z tym radzić skoro zewsząd słyszymy, że mamy w diecie zbyt dużo mięsa, które może sprzyjać procesom rakotwórczym w obrębie przewodu pokarmowego?
Tsampa
Docierają tu tylko karawany jaków. Tu powietrze rozrzedza się, przyprawiając podróżników o bóle głowy; tu życie toczy się w rytm przyrody, zdane na łaskę warunków atmosferycznych. Tu lśniący śnieg miesza się z błotnymi lawinami i to stąd odważni wspinacze ruszają w stronę najwyższej góry świata.
Mikroorganizmy w naszym organizmie
Rola mikroorganizmów w ostatnim czasie została wzięta mocno pod lupę. Naukowcy próbują sprawdzić jak mikrobiota, a więc zespół mikroorganizmów bytujących w ciele człowieka mogą wpływać na nasze zdrowie, a nawet kondycję psychofizyczną.
Koktajle – łyk superfood
Urozmaicenie diety to podstawa prawidłowego żywienia. Im bogatsza paleta kolorów na talerzu tym zdrowiej się odżywiamy. Jakie produkty żywnościowe gwarantują nam największą gamę kolorystyczną? Oczywiście warzywa i owoce. Idealnym sposobem na wprowadzenie do jadłospisu kolorowej żywności w postaci warzyw i owoców to przygotowywanie tzw. smoothie, czyli gęstych koktajli.
Flaszowiec miękkociernisty
W Ameryce Środkowej trwa właśnie sezon na annonę. Na Karaibach owocuje corossol, guanabana i soursop. W Brazylii targi pysznią się graviolą. Pod wszystkimi tymi tajemniczymi imionami kryje się ta sama roślina: annona muricata, po polsku zwana równie wdzięcznie flaszowcem miękkociernistym.