Ryby w lekkiej formie
Korzyści z jedzenia ryb jest wiele. Pamiętajmy jednak, aby forma w jakiej je spożywamy „nie zepsuła” efektu zdrowotnego naszego dania z rybą w roli głównej.
Czekolada w diecie dziecka na Święta
Co roku czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia zaczyna się w połowie listopada. Nikogo nie dziwią pojawiające się w sklepach o tej porze roku kalendarze adwentowe, czekoladowe Mikołaje, aniołki, kulki czekoladowe i inne słodkości z czekolady. Wszystko to sprawia, że dzieci niemalże od końca listopada do końca grudnia objadają się czekoladą (bo przecież na Świętach się nie kończy – trzeba wyjeść wszystkie zgromadzone zapasy). Czy aby na pewno to dobry kierunek?
Jedz sezonowo i kolorowo część II
Jesienno - zimowa kuchnia często kojarzy się z tłustym bigosem, schabowym i pierogami okraszonymi tłuszczem. Ale nie musi tak być. Można przyrządzać bardzo aromatyczne i rozgrzewające dania, które jednocześnie będą lekkie, małokaloryczne i łatwostrawne. Poniżej prezentujemy ciąg dalszy inspiracji kulinarnych bazujących na lokalnych warzywach.
Jedz sezonowo i kolorowo część I
Jesień w pełni. Zima powoli puka do naszych drzwi. W tym okresie często dieta Polaków obfituje w produkty mięsne, ziemniaki, pieczywo i tłuszcze. Coraz mniej na talerzu pojawia się warzyw… Tymczasem niezależnie od aury, nasza dieta powinna obfitować w jarzyny. W jakiej postaci najlepiej je jeść, jak doprawiać, aby było smakowicie i kolorowo?
Wyżywić czy odżywić nastolatka?
Okres nastoletni to duże wyzwanie w sferze żywienia dla rodziców. Z jednej strony nasza pociecha jest coraz bardziej niezależna, co objawia się, również, w samodzielnym wyborze produktów, które spożywa, z drugiej zaś strony, ma ogromne potrzeby żywieniowe związane z intensywnym wzrostem i rozwojem.